Ik ben Antoine en ik ben op 8 juni 17 geworden. Ik zit in 5 VWO op de Stichtse Vrije School in Zeist. Ik ben 3-talig opgevoed, met een Waalse moeder en een Italiaanse vader. Ik hou erg van sporten. Ik zit op freerunnen en ik ben net begonnen met breakdance, echt super leuk. Al mijn hele leven houd ik veel van handvaardigheid. Ik maak van alles uit hout, ik teken en ik repareer en maak kleding. Wat misschien wel grappig is, is dat ik niet kan zeilen. Het lijkt mij geweldig om te leren zeilen maar ik weet niet waarom ik nooit op zeilles heb gezeten. Maar geen stress, want ik weet dat de Thalassa mij gaat leren zeilen over de woeste zee. Daar komt mijn slogan ook vandaan: ’A smooth sea never made a skilled sailor’.

Waarom is School at Sea mijn droom?

Van kleins af aan waren de verhalen over de scheepvaart mijn lievelingsverhalen. Ik hield van de avonturen van woeste zeelui, de stormen en van de net ontdekte, vreemde landen. Zoals de Grote Kleine Kapitein en de Scheepsjongens van Bontekoe.

Een jaar geleden hoorde ik voor het eerst over School at Sea. Het leek me geweldig om het mee te maken maar het bleef voor mij een fabeltje gezien de hoge kosten. Pas een paar maanden geleden realiseerde ik mij dat School at Sea wel haalbaar was, dat het mogelijk moest zijn om dat geld op te halen.

Ik heb al langer de gedachtes dat ik iets groots en bijzonders wil doen, iets wat energie kost maar toch super leuk is. Het leven draait bij mij om een mooi leven te creëren. Om zo veel mogelijk te doen, zo veel mogelijk te genieten en zo veel mogelijk te leren op de manier die ik leuk vind. Het is niet erg makkelijk maar ik wil nu al mijn eigen weg zoeken en vinden waarvan ik houd, zonder dat school mij daarin tegenhoud. Nu heb ik dus de perfecte oplossing gevonden. Ik denk dat School at Sea is wat ik nodig heb op dit moment van mijn leven. Ik raakte zo gemotiveerd dat ik me inschreef, ik volgde de fondswerftraining van School at Sea en ik begon met de fondswerving.

Ik weet natuurlijk niet precies hoe deze reis gaat worden maar wat ik weet en wat ik mij ook erg goed kan inbeelden is dat deze reis mij erg veel gaat meegeven. Leermomenten, ontwikkelingen en het verbreden van mijn horizon. Deze ontwikkelingen zijn voor mij al bij het fondswerven begonnen. Bij het aanspreken van mensen, bedrijven en fondsen om op die manier door sponsoring of donaties, geld in te zamelen. Het werven van dit groot bedrag vraagt mij om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ik weet dat je op de boot een enorme groepsband en vriendschap opbouwt, omdat je in hele andere situaties terecht komt dan normaal. Je doet de leukste dingen samen maar ook als er gevaar dreigt, kom je er samenwerkend doorheen. Dit wil ik meemaken. De discipline van het opstaan met zijn allen, leren touwen te knopen, zeilen te hijsen, koken en zelfs het dek poetsen. Dit allemaal zorgt ervoor dat je met zijn állen vooruit komt. Vooruit komt in zeemijlen maar ook in het leren. Ik wil mensen leren kennen als ze ‘levend’ zijn, die energie hebben en zin hebben in de dag van vandaag. 

Wat een wonderlijk verjaardagskaartje van de scheurkalender!

Ik ben zo benieuwd naar andere volken en culturen. Ik zie ernaar uit om de natuur op andere plekken te ontdekken tijdens excursies. 

Het is geweldig als ik de sterren leer lezen. In de nacht, lekker romantisch, genieten van de stilte en de sterren observeren totdat ik nekpijn krijg. En te leren hoe ik met de sterren de koers van het schip kan bepalen, geweldig!

Ik wilde altijd al Spaans leren omdat het een erg mooie taal is. Ik heb wel eens Spaans proberen te leren, thuis met de Duolingo app maar daar had ik de discipline niet voor. In deze warme winter op de boot zal ik het ver schoppen, met een leraar, die mij ‘zetjes geeft’. Want wij worden op de eilanden erop uitgestuurd om met de bewoners te praten en bijvoorbeeld een onderkomen te regelen. In het Spaans.

Het gevoel om vast te zitten aan mijn mobiel vind ik erg onprettig. Daarom gaat het leven, zonder mobiel, mij goed doen.

Ik heb gemerkt dat als je de kans krijgt om zoiets bijzonders mee te maken, op deze leeftijd, dat de hoeveelheid kosten die je nodig hebt om deze reis mogelijk te maken, helemaal niet meer uitmaakt. Geld kan je altijd nog maken, maar zo een soort ervaring niet.